Mange ungdommer kommer til hudlege Ellen med helt normal hud


Hudlege Ellen Pritzier er en av grunnleggerne bak lavterskeltjenesten iHUD.

Flere ungdom hadde aldri trengt å sette sine bein på hennes kontor, mens andre kommer i siste liten.

– Mange kommer til meg med helt normal hud. De bekymrer seg for små kviser, sjarmerende føflekker og fødselsmerker. Jeg brenner for å fortelle ungdommen at de er gode nok som de er. Det er disse små særegenhetene som gjør oss unik, forteller Ellen Pritzier.

Mens noen kommer unødvendig til hudlege, er det andre som har problemer av en slik art at de skulle kommet lenge før.

– Jeg hadde en pasient, ei ung jente på 17 år som kom gråtende inn på kontoret mitt, forteller Ellen. 

Hun hadde hatt alvorlige kviseproblemer i tre-fire år. Hun hadde prøvd mange forskjellige kremer, men ingenting hadde hjulpet. Det var ikke mulig å sminke bort dette akneproblemet og jenta var knust. 

– Hun kunne fått hjelp mye før

Ellen har jobbet med hudsykdommer i 10 år. Hun har lang erfaring med pasienter som kommer med alvorlige hudplager de kunne fått hjelp med flere år før de oppsøkte hudlege.

Ved alvorlige akneutbrudd må det skje fort. Arrene er vanskeligere å behandle enn kvisene. 

– Hun kunne fått hjelp mye før, denne fortvilte 17-åringen, og det gjør meg trist.

Men etter endt behandling var den flotte jenta så fornøyd, og da er jeg fornøyd. Det føles meningsfylt å hjelpe disse unge menneskene, forteller Ellen. 

Livet på pause

Hudlege Ellen Pritzier er en av grunnleggerne bak lavterskeltjenesten iHUD.

I Norge i dag kan det ta seks måneder før man får komme til hudspesialist. Da kan man ha ventet altfor lenge med både føflekker med kreft i, alvorlige akneproblemer og andre hudsykdommer. For mange oppleves det som om livet blir satt på pause.

– Grunnen til at vi etablerte iHUD er at det er altfor lange ventetider, og at det for noen pasienter kan være praktisk vanskelig å komme til hudlege. iHud er en nettbasert tjeneste og vi ønsker å være tilgjengelige for alle. 

Hos iHUD vurderer spesialister med erfarent blikk hudproblemene og kan i løpet av kort tid finne riktig behandling. Via bilde, eller videokonsultasjon, kan du få hjelp av hudspesialister som bare er noen tastetrykk unna.

– Vi har skapt en løsning som gjør at folk kommer raskt til hudlege, om du så sitter innerst inne i en fjord på Vestlandet, på Majorstua eller på ei snøkledd vidde. 

Ungdom og selvbilde

– iHUD kan være en tjeneste som bidrar til å gjøre ungdomstiden lettere for unge voksne med alvorlig akne. Siden det finnes så gode behandlingsmetoder i dag er det trist om de ikke får den hjelpen som kan ta vekk på kviser og fortvilelse, sier Ellen som synes det er viktig å prøve og forstå hva de unge strever med.

Pritzier mener mange ungdommer i dag har veldig høye krav til seg selv, både når det kommer til skole, trening og utseende. 

– Det er ikke all fet hud og lett kviseproblematikk som trenger medisinsk behandling, minner hun om. 

– Om man er i tvil kan et bilde til iHUD gi raske svar. Vit at vi er her, sier Ellen Pritzier.


Likte du denne saken? Del den gjerne med dine venner!

Fakta om akne (kviser):
  • kviser er betennelse i talgposene i huden
  • De fleste får milde plager, men noen trenger behandling
  • Nyere kunnskap tyder på at søtsaker som inneholder mye hurtigvirkende sukker, for eksempel sjokolade, har en tendens til å forverre tilstanden og føre til utbrudd av mer akne.
  • Ved medikamentell behandling brukes medikamenter som reduserer talgproduksjonen, og som hindrer tilstopping av talgkjertler. Man benytter også antibakteriell behandling, og medikamenter som motvirker betennelse.
  • Har du arr etter akne, er det en viss, men begrenset effekt av kosmetisk kirurgi som hudsliping, innsprøyting av kollagen og laserbehandling.
  • (Kilde: Norsk Helseinformatikk)