Når en mann i sin beste alder får føflekkreft


Karl Erik Lohr driver egen bedrift og beskrives om sprudlende, glad og snakkesalig mann med mange jern i ilden. Men en sommer fikk Karl Erik diagnosen som endret 43-åringens syn på livet.

Fra et vinterkaldt Norge dro lyngdølen Karl Erik Lohr med samboeren på en etterlengtet yogaferie til Sri Lanka. Hvite strender og blå himmel; tidlige morgener med trening på stranden; frokostbord som bugnet av lekre frukter og sunn mat. Paret nøt dagene under solen, yoga i solnedgang og samlet energi og overskudd til den travle hverdagen hjemme med jobb og til sammen fire barn.

Etter fjorten dager med dype pust og lave skuldre var de hjemme igjen i Lyngdal. Samboeren, May-Linn, observerte noe som ikke var som det skulle. 

Frisk i dag. Karl Erik Lohr fikk føflekkreft i 2018. Heldigvis fikk han rask henvisning til hudlege. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Kampen om å sjekke

Hun pekte på brystet. En føflekk hadde endret seg. 

– Jeg synes den hadde endret seg, jeg mente han burde få den sjekket, sier May-Linn. 

Men han var ikke lett å be.

– Jeg hadde ikke vært på legesenteret siden 1999, sier Karl Erik. 

Stadig med sitt karakteristiske gode smil. Men han innså etter hvert at legesjekken var uunngåelig, og samboeren stod på sitt.

Legen var enig med May-Linn; føflekken så ikke fin ut. Karl Erik ble henvist til hudlege og ble en del av systemet. Selv med et godt samarbeid mellom legesenteret i Lyngdal og hudlege i Kristiansand måtte Lohr vente i 14 dager før han kunne sette seg i bilen og kjøre de 50 minuttene til Kristiansand for å møte hudlegen. 

Bilder av føflekken

Ventetid. Selv når man har bestemt seg for å gå til legen, vil det ta tid før man vet om føflekken er farlig.

Fem minutter og to bilder var nok til å fortelle at her måtte det undersøkes nærmere, føflekken måtte opereres bort. Ukene og månedene gikk før operasjonen var et faktum, Karl Erik ble operert siste dagen før sommerferien. 

Ventingen var det verste, forteller den nå litt mer alvorlige mannen.

– Det var en spesiell følelse. Man ser på seg selv som frisk og rask, men plutselig visste man ingenting.

Lang ventetid for å sjekke føflekkreft

På vei hjem fra norgesferie fikk Karl Erik beskjed om diagnosen han i 2017 ville delt med 2222 mennesker, ifølge Kreftregisteret. 

Han hadde nettopp vært i feriemodus i Norges vakre natur, hvor han nøt fossefall, fjelltopper og de mest spektakulære utsikter dette landet har å by på. Og med ett handlet det om en annen utsikt. Utsiktene i ens eget liv.

Selv når man har bestemt seg for å gå til legen, vil det ta tid før man vet om føflekken er farlig. Det er ofte lang ventetid for å komme til legen som igjen henviser til hudlege dersom de finner det nødvendig.

Hudlege: – Viktig å sjekke så tidlig som mulig

Det er vanlig å få nye føflekker, men det er når endring skjer ved størrelse, form eller farge, at det kan indikere at noe er galt.

– Ved spredning finnes det i dag ingen medisin som kan kurere føflekkreft. Derfor er det viktig å gjøre det man kan for å forebygge og konsultere lege så fort man får mistanke, sier hudspesialist Jon Andersen hos iHUD. 

– Han anbefaler å være nøye med å bruke solkrem og unngå å bli solbrent. 

Sjekk deg hos iHUD

iHUD er et nettbasert lavterskeltilbud til den norske befolkning drevet av hudleger som kjenner til norske forhold. På iHud kan man laste opp et bilde av føflekken og den vil bli vurdert av en av iHuds hudleger.

Dersom de finner denne mistenkelig, vil de kunne tilby videokonsultasjon og ved mistanke om kreft blir du raskt henvist til operasjon.

Ved utgangen av 2017 var det 25 936 menn og kvinner i Norge som enten har eller har hatt føflekkreft. Dette er en økning på mer enn 9 000 i løpet av ti år, ifølge Kreftregisteret. 

– Mitt mål er at alle med behov skal få tilgang til hudlege. Dessverre gjør både lange ventetider og nedsatt mobilitet på grunn av alderdom eller annet at mange aldri kommer inn. Med iHUD håper vi å forandre dette, sier Ellen Cathrine Pritzier, hudspesialist og medgründer.

Fri fra kreft: Vi må passe på hverandre

Etter mye venting og to operasjoner er Karl Erik Lohr i dag kreftfri, men han legger ikke skjul på at opplevelsen gjorde noe med ham. 

Hadde det ikke vært for hans samboers oppfordring om å sjekke føflekken er det ikke sikkert at det hadde gått så bra som det tross alt gjorde. Det viste seg at det var en hissig krefttype som ble funnet i Lohrs føflekk.

– Jeg er takknemlig for min fantastiske kjæreste og for helsevesenet. Uten dem er det ikke sikkert jeg hadde vært her i dag. Og jeg har lært en viktig lekse: Spesielt oss menn bør bli bedre til å ta vare på oss selv, ikke bare på familien og bilen. 

Karl Eriks gode smil lyser igjen opp ansiktet hans mens han rister litt på hodet.

– Helsesjekk bør inn i kalenderen, som EU-kontrollen. Det er oss menn over førti som rammes hardest. Det er nok ikke tilfeldig. Vi går for sent til lege, og det er som oftest noen andre enn oss selv som oppdager en mistenkelig føflekk. Det er viktig å passe på hverandre, og for å gjøre det må vi også passe på oss selv.
Likte du denne saken? Del den gjerne med dine venner!

Symptomer på føflekkreft:
En føflekk eller en ny flekk som:
- endrer form eller farge (spesielt til svart)
- vokser
- klør
- blør eller danner sår
- har asymmetrisk form
- har ujevn farge
- har uklar overgang til normal hud
Mange av oss har en nordisk hud tilpasset nordiske solforhold, men vi liker å reise. 9 av 10 tilfeller hudkreft skyldes UV-stråling fra solarium eller sol. Mange av oss med nordisk hudtype har flere føflekker og tåler mindre sol.